Jak vybrat čokoládu?

Dáte si mléčnou nebo raději bílou čokoládu?

Není čokoláda jako čokoláda, především pokud jde o tu kvalitní. Už víte, na kterou zrovna dneska máte chuť? Vybírejte podle obsahu kakaové hmoty, hmotnosti nebo typu čokolády.

  • Michaela, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 4 minuty

Druhy čokolády

Bílá čokoláda

Kvalitní bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, jenž je zastoupeno v obsahu kakaového bobu ze 47 %.

  • Mívá světlehnědou nebo pískovou barvu

  • Obyčejná nebo s příměsí ovoce a ořechů

  • Přidává se do ní vanilka

  • Čokolády s 15% a nižším obsahem kakaového másla jsou nekvalitní


Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda musí splňovat složení dané potravinářskou vyhláškou.

  • Obsahuje 25 % celkové kakaové sušiny

  • Měla by obsahovat 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny

  • S různými příchutěmi

  • Někdy se do čokolády přidává rostlinný tuk


Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je nejkvalitnější čokoládou, neboť neobsahuje tolik cukru a naopak nejvíce má kakaové sušiny.

  • Obsahuje minimálně 43 % kakaové sušiny

  • Stimuluje mozek

  • Má podobné účinky jako kofein

  • Nutné dávkovat po malých kouskách

V současnosti se můžete na obalech čokolád setkat s označením UTZ. To je mezinárodní certifikace a označení pro trvale udržitelné pěstování kávy, čaje a kakaa.

Vybírat můžete i mezi bio a veganskými čokoládami nebo ochucenými čokoládami oříšky či ovocem. Neexistuje jen tabulková čokoláda, pořídit si lze také polevy nebo kakaové hmoty.

Podle čeho vybrat

Složení

U čokolád se vždycky dívejte na jejich složení. Ingrediencí, ze kterých se čokoláda skládá, by mělo být co nejméně. Pravá čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, případně pravou vanilku. Dále je také velmi důležité, aby čokoláda byla vyrobena ze skutečných kakaových bobů a nikoliv z odděleného kakaového másla a prášku. Někteří výrobci nahrazují kakaové máslo levnějšími rostlinnými tuky, například palmovým olejem. Kvalitní čokoláda neobsahuje žádný lecitin, někteří výrobci ho do čokolád přesto přidávají kvůli lepší konzistenci.

Obsah kakaové hmoty

Kvalitní čokoládu poznáte nejenom podle jejího složení, ale také podle obsahu kakaové hmoty. Čím více kakaové hmoty má, tím pochopitelně lépe. Například čokolády, které obsahují kakaovou hmotu pouze do 10 %, nejsou pravými čokoládami, ale jejími imitacemi.

Hmotnost

Chystáte se čokoládu používat na vaření nebo pečení? Pak jistě budete potřebovat větší množství. Pokud si kupujete čokoládu na chuť, pak vám třeba bude stačit menší čokoláda. Anebo si ji kupte do zásoby.

Speciální druhy čokolád

Čokoláda není jen mléčná, hořká nebo bílá. V dnešní době se vyrábí i čokolády s nejrůznějšími příchutěmi, velmi oblíbená je čokoláda se slaným karamelem, jahodová nebo například čokoláda s nadrcenými sušenkami. Dále lze vybírat například z čokolád:

  • Bio - takové čokolády na svém obalu nesou označení bio či fairtrade
  • Veganské - veganské čokolády neobsahují žádné živočišné produkty
  • Bezlepkové - čokoládu v tomto případě mohou konzumovat i celiaci
  • S CBD - čokolády obsahují konopná semínka, která mají podobný účinek jako kofein a zároveň zahánějí stres, úzkosti a příznivě působí proti bolestem

Existují i speciální čokolády na vaření, které většinou nejsou tak kvalitní jako ty klasické. V posledních letech se ale rozdíl mezi klasickými čokoládami a čokoládami na vaření stírá a na českém trhu najdete i velmi kvalitní čokolády na vaření.

Chcete-li si dopřát skutečně kvalitní mlsání, pak se vyhýbejte čokoládám, které mají ve svém složení napsáno příliš mnoho surovin.

Tip na nejlepší mlsání

Chcete si skutečně pochutnat na něčem čokoládově čokoládovém? Připravte si z kvalitní hořké čokolády fondant, z něhož vám po rozkrojení vyteče teplá krémová čokoláda.

Připravte si:

  • 100 g kvalitní hořké 70% čokolády
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 90 g krupicového cukru
  • Polohrubou mouku na vysypání formiček
  • Formičky na fondant

Příprava:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve vodní lázni si rozehřejte máslo s čokoládou.
  3. Bílky si vyšlehejte elektrickým šlehačem a postupně do nich přidávejte cukr.
  4. Do ušlehaných vajec s cukrem nyní postupně nalijte ještě teplou čokoládu a pomalu vmíchávejte.
  5. V tomto kroku do těsta pomalu vmíchejte prosetou mouku.
  6. Formičky na fondant nebo muffiny si vymažte máslem a vysypejte moukou.
  7. Formičky plňte pouze do 2/3, nezapomeňte, že fondant nabyde.
  8. Vložte je na 9 minut do trouby. Po upečení musí střed těsta zůstat níž než jeho okraje. Tak budete mít jistotu, že po rozkrojení čokoláda uvnitř fondantu vyteče ven.
  9. Fondant z formičky jednoduše vyklepněte.

Příslušenství

Bonbóny

Bonboniéry

Sušenky a piškoty

Čokoládové tyčinky

Oplatky, perníky a trubičky

Müsli tyčinky

Pečení

Nejčastější otázky

Dá se z klasické čokolády připravit i horká čokoláda?

Jistě, v tomto případě použijte alespoň 70% hořkou čokoládu.

Z jakých zemí jsou čokolády nejchutnější a nejkvalitnější?

Nejlepší a nejkvalitnější čokolády pocházejí například ze Švýcarska, z Ekvádoru, Francie, nebo Belgie či Německa.

Jak je možné, že čokolády nejsou přirozeně bezlepkové, když se do nich nepřidává mouka?

Někteří výrobci vyrábějí čokolády s pšeničnou bílkovinou a pšeničným sladem, proto ji nemohou konzumovat celiaci. Jiní výrobci přidávají do čokolád například celozrnné vločky. Jen čistá kvalitní čokoláda je přirozeně bezlepková.